Sunday, April 07, 2024

Remember "Once You Had Gold" - Enya Mix

Ambijetalna muzika, teška je za pamćenje i malo je likova koji mogu da se pohvale fundamentalnim znanjem u toj oblasti. Postoje naravno hitovi i neke prepoznatljive melodije, ali, uglavnom, sve se gubi negde u stratosferi, prepoznajemo nešto kad čujemo, ali ne i kad vlada tišina. Situacija sa muzikom za liftove, ordinacije medicinskih ustanova i "new age" donekle, još je komplikovanija, ali za Enyau i Clannad, slabo ko nije čuo. A mnogi ne znaju ko izvodi ono što im se jako sviđa. 

Mala crnokosa Irkinja, još tokom 80ih, prvo sa familijom u sastavu Clannad, pa zatim i solo, popela se veoma brzo na vrhove top lista. Singl "Orinoco Flow" iz 1988e bio je jako popularan i u bivšoj SFRJ. Klinci i tinejdžeri sanjali su njenu nevinu i čistu pojavu, smrzavali se leti u dugim rukavima i kupali u znoju zimi u belim potkošuljama. Dok su noći tekle.

Danas ona živi u dvorcu i posvećena je svojoj umetnosti. Ona je jedna od retkih koja je žanru dala i svoje ime na korištenje, "new age", svakako, više je anonimna i svakodnevna pojava i retke su osobe koje iskaču iz konteksta i asortimana i ponude. Poznata je po veoma predanom i kompleksnom pristupu u studiju. Snima u slojevima, tako što nove detalje i fraze dodaje, a stare uglavnom oduzima i tako dolazi mukotrpno do konačnih rezultata. Na kraju, tj. krajnji rezultat zvuči često jednostavno i teško je odgonetnuti iz koliko ruka je nastao. 

Retko daje intervuje i živi povučeno. Na turneje ne ide, a do 2022e prodala je više od 85 miliona nosača zvuka. Pomalo nezahvalna tema, tako nešto neupadljivo, a ipak posebno, izaziva izlive osećanja kod velikog broja slušalaca. Njeni napevi koriste se u reklamama, filmovima, serijama, a pesma "Only Time" (2000) bila je podloga za vreme direktnog javljanja sa terena dok su trajali napadi 11og septembra. Pa i dugo posle toga.

Neočekivani su putevi pesama i kompozicija. Formula za uspeh i pored one čuvene knjige Billa Drumonda zaista ne postoji. A ovo drugo irsko čudo posle U2 i dalje će da živi i nalazi put do široke publike.Kako, kuda i koliko dugo? Teško je pitanje. Jer muzika i pop podležu toliko apstraktnom fenomenu i vidu umetnosti, da što je manje razumljiva i prepoznatljiva, budi više znatiželje kod ljudi. Kao i u onoj drevnoj disciplini ljubavi izmeđe dvoje ljudi. Tu slučajnost i druge igre osećanja predstavljaju odlučujuću ulogu. A kako ljubav nestaje i prelazi u prezir i mržnju, to još uvek pokušavam sebi da objasnim i nikako mi ne ide u glavu. Ambijent, tj. okolina, igraju veliku ulogu, a kad nema vere, sve prelazi u "new age", prazninu i razočaranost. I poneku suzu. Čisto da se zapamti i zapiše.

Enya - Aníron
Enya - Deireadh an Tuath - 2009 Remaster
Enya - Watermark - 2009 Remaster
Enya - Evening Falls... - 2009 Remaster
Enya - Caribbean Blue - 2009 Remaster
Enya - As Baile - 2008 Remaster
Enya - Once You Had Gold - 2009 Remaster
Enya - Eclipse
Enya - Pax Deorum
Enya - River
Enya - Fallen Embers
Enya - The Promise
Enya - If I Could Be Where You Are
Enya - O Come, O Come, Emmanuel
Enya - The Forge of the Angels
Enya - Oíche Chiúin - Chorale
Clannad - Theme from Harry's Game
Clannad - Coinleach Glas an Fhómhair
Clannad - Cumha Eoghain Rua Uí Néill
Clannad - The Last Rose Of Summer - Remastered 2021
Clannad - Ní Lá Na Gaoithe Lá Na Scolb
Clannad - Down By The Sally Gardens - Live Stadthalle Bad Godesberg 1975
Clannad - Ocean of Light
Clannad - Robin (The Hooded Man) (2003 - Remaster)
Clannad - A Bridge (That Carries Us Over)
Clannad - Something to Believe In (2003 - Remaster)
Clannad - Buachaill Ón Éirne (2003 - Remaster)
Clannad - Love and Affection (2003 - Remaster)
Clannad - A Mhuirnín Ó (2004 - Remaster)
Clannad - Turas Domhsa chon na Galldachd
Clannad - Siobhan Ni Dhuibhir
Clannad - Who Knows (Where the Time Goes)
Enya - Only Time
Enya - May It Be

No comments: