Friday, September 19, 2014

Ožiljci za sva vremena - Jakov Grobarov

Ožiljci za sva vremena


Admiral Books  (2006)


"Alkoholizam i još neke druge sitnice"
"To kuče bilo je jedini suvenir koji sam doneo sa Briona."


Kafansko-kulturno-istorijska baština Srbije. Srce koje i dalje lupa. Ruke koje i dalje pišu. Čaša koja se i dalje puni i prazni. Grobarov (1938–2013) - nepoznata legenda i reči koje i dalje žive.



Imam osećaj koji me često vara. Da, vara me. Ipak, želim da ga podelim sa vernom i nevernom publikom. Po.Najpre, sa samim, vernim i nevernim, sobom. Mislim da je Bukovski živ i da živi, t.j. da živi i da je živ, t.j. da je živ i da živi, npr. u Lazarevcu (mada nemam pojma gde je Lazarevac i kako se piše na ekavici, ali ipak pišem i Lazarevac i na ekavici); mislim da je Bukovski živ i zdrav, kakav odavno nije; šta je duže bio od ovo dvoje, zdraviji ili življi, "bistriji ili tuplji", sad nije više ni važno; usput rečeno, da je Bukovski živ i zdrav i da živi u Lazarevcu, radije bi bio i pio u društvu Ršumovića, Milovana Danojlića, Noga i Matije Bećkovića, nego, da lupim sada... ovih naših što dobijaju nagrade od njihovih i njihovih što dobijaju nagrade od naših ("jebeš navodnike") ... koliko bi dugo još mogao da serem, pomeram, slova, levo, desno, t.j. landaram "Wordom" i mišem i tastaturom ovoj rečenici?!.?! Ili da je pročešljam ko "Cecina frizerka"?


Erlend Øye


 
Najradije bi Bukovski pio u društvu nepoznatih, nepriznatih, oznojenih i nesrećnih. Takvi se razumeju bez reči, samo pokreti(ma) i pogledi(ma). El Ej, Lazarevac, London, Lozana. Svejedno je. Jezik je univerzalan. Nevolja individualna.  

Knjiga kratkih priča pokojnog Jakova Jaše Grobarova: "Ožiljci za sva vremena" i univerzalna je i individualna. "Galeb Džonatan Livingston" i "Mali princ" za "roditelje i ratnu siročad". One koji imaju kome da čitaju, ali nemaju kada i one kojima nema ko da čita, pred spavanje. Očeve koji su pijani kao majka. 


Lazo Magistrala

Čak u jednoj, "Alkoholizam i još neke sitnice", stoji: "Kafana umivena raznim vrstama pića... Tu su i limenke iz "Post ofisa", jedino nedostaje Bukovski.", da bi se zaključilo: "...ovo je svakako bilo jedno od mojih žešćih trežnjenja."

Koliko je samo trežnjenja, opijanja i neuspešnih pobačaja u "Ožiljcima za sva vremena"? Opisao i napisao čovek nastao ukrštanjem Harmsa i Fantea; koji se izdigao do Bodlera i Dantea, a odrastao kao Oliver Tvist. Pretpostavljam. 

Koliko trežnjenja, opijanja i neuspešnih  pobačaja može da podnese jedna knjiga?

U sinopsisu za suludi smeh, uzaludne suze i ništa, ne postoji ni jedna zlobna rečenica, misao. Samo jedan kratki apel, vapaj, "Pravo za život." Vrisak, eho i "Tapkanje po vremenu." "Haos" i "Vreme". Realnost i amorfne slike koje se smenjuju i nadopunju.


Wooden Wand

Grobarov je uzaludno pokušao da popravi Srbiju kvareći sebe. 

"App", bez apdejta, na stendbaju.  

On je, sudeći po Ozsv, bio "duševan čovek" i požrtvovan. Zato "molimo da se njegova duša presadi očajniku koji će to bogato da nagradi." I da se od nagrade svima plati jedna tura. U kafani. "Gospodine sudija, šalio sam se kada sam govorio istinu."   

Barouz na "brlji", Timoti Liri na "čivasu".Autsajderski izlivi mestimične genijalnosti.


Septembar, 2014

4 comments:

Đorđe Kalijadis said...

Obožavam ovu knjigu.Kupio sam je pre nekoliko godina na ulici u onim kutijama sa knjigama od 50 dinara. Večiti autsajder. Često je potkradam. Jaša Grobarov je večita inspiracija.

Popite Koju Zamene said...

Kupio na delfiju onlajn. Naručio i neke druge istog autora, ali javili rasprodato. Bilo bi zanimljivo znati hronologiju nastanaka priča. Prvo idu realnije, oko sredine se razbacuje slikarskim bojama i asocijacijama. Pred kraj ubaci malo politiku, ali malo. Nisam ranije čitao. Malo u "Politici". Ne sumnjam da je pisao i pod "dopingom." Ali s takvom biografijom o kojoj nemam pojma.... Imam brdo knjiga na stolu, čekaju i u par crtica skiciram nešto za memoriju. Nema čekanja.... Grobarov je vladao rečenicom. Nije to pisanje malo u sredini, pa s kraja, pa veliko slovo.... Nego teče... Inače o njemu znam samo šta sam čitao u par nekrologa i u ovoj knjizi.

Đorđe Kalijadis said...

živeo je na Karaburmi i često sam ga viđao u jednoj kafani gde je sedeo sa lokalnim likovima. Bio je skroman tip i potpuni autsajder. Družio se najviše sa pokojnim pesnikom Branom Petrovićem. Od mlađih pisaca sa Basarom. Mislim da je on autor stiha:"Zaustavite zemlju silazim". A sećam se, takođe, jedne njegove knjižice, koju sam nekada davno čitao, u kojoj je o autoru pisalo: Jakov Grobarov, rodio se pre rata, za vreme rata progovorio, posle rata zaćutao. :)

Popite Koju Zamene said...

Moram da nađem nešto od Brane Petrovića. I Novice Tadića i .... Basara je bio bolji dok je pio.