Sunday, September 14, 2014

Dnevnik 1953-1969 - Vitold Gombrovič

9788651913450: Dnevnik 1953-1969 - Vitold Gombrovic


Službeni glasnik  (2012)


"I baš taj mehanizam, koji nižem čoveku dopušta da izbegne konfrontaciju s višim, učinio mi se nemoralnim" (str. 57)


Čitanje pametne literature na plaži. +36°,+37°. Bačiš se u vodu, da razladiš mozak. Listaš stranice mokrim rukama. Kopaš petom po pesku. 95% kupača vlasnici tetovaža različitih kvaliteta i sveobuhvatnosti. Vitolde Gombroviču, ruiniraš moju (kasnu) mladost.



Vitold je, iz dana u dan, ponekad s pauzama i prekidima, vodio dnevnik. Daleko od Poljske, poljskog nacionalizma, poljskog socijalizma, poljskih piva: "Żywiec", "Lech", "Warka", "Żubr" ili "Okocim", fizički. 24 godine života, proveo je u Argentini. Tačnije, od 1939. do 1963. Živeo je i u Zapadnom Berlinu i Južnoj Francuskoj. Sve do smrti 1969. godine. U otadžbinu se nije vraćao. Fizički.


Black Bananas

Sa katolicizmom njegovih zemljaka, vezao ga je "duboki pesimizam u odnosu prema čoveku."  A bio je ateista kome su se divili mnogi vernici. Kao i Crkva, u stalnom "nepoverenju prema čoveku".


Ty Segal

Truckanje po vlastitoj biografiji. Svakodnevnici. I milion nedoumica. Druži se da bi preživeo, preživljava da bi se družio. Čita samo ono što mu dolazi u ruke, a ne i ono što bi voleo da čita. Materijalno oskudevanje i duhovno bogatstvo.  

Kritičan prema Kafki i Sioranu: "reči odišu podrumskom hladnoćom i truleži groba, a previše su i sitničave" (str. 71). Kritičan prema domaćinima: "Argentinac veli: - To je veliki pesnik. Odgovorio sam da nije ništa. Nula" (str. 147)


Tocotronic

Sebi. "Činovničić upropašćen sedmočasovnim uredovanjem, pridavljen u svim književnim poduhvatima". (str. 213) "Jesam. Previše jesam." (str. 244)


Joni Mitchell

Vitoldovu Poljsku prepoznaju mnogi ne-Poljaci. Svi mi koji s ponosom kažemo "pripadamo drugorazrednom narodu" (str. 339) imamo svoje "Poljske".

Podsećanje na plažu: "Sunce je zaslepljujuće i šareno... Blesak i senka." (str. 418) Izoštrenost čula. Pobuna čula.

"Bah je dosadan! Objektivan. Apstraktan. Monoton. Matematičan. Sublimiran. Kosmičan. Kubističan. Bah je dosadan!" (str. 515)


Flying Burrito Brothers

Samoobuzdavanje. "Uzdrži se, huliganska retoriko!" (str. 547) I "ŠTO PAMETNIJE, TIM GLUPLJE." (str. 771).

Delo osebujne slobode, forme i mudrosti, napisano da istovremeno zadivi "egocentrike, snobove i estete". (str. 799) A možda i da ne bude objavljeno?

"zbacivanje mladopoljskog korseta sa sebe" (Vojceh Karpinjski)




Septembar, 2014

No comments: