Monday, December 30, 2013


Peter Behrens - Der Clown mit der Trommel/Meine Jahre mit Trio - aber nicht nur
Klovn sa dobošem/Moje godine sa Triom - ali ne samo (to)

Schwarzkopf & Schwarzkopf (2013)


"Sve ima svoj kraj, samo kobasica ima dva"

Za u-da-da-da-raljkama.


Meg White, bubnjarka White Stripesa, lupa jako jednostavno, ali njen partner iz "Dua", Jack White, kaže da su mnogi pokušali da sednu na njeno mesto, samo im nije uspevalo da održe ritam (na isti način). Otprilike kao Moe Tucker iz Velvet Undergrounda ili da budemo još maštovitiji, kao Karl Bartos iz Kraftwerka. Slična je situacija i sa Peterom Behrensom (1947), dobošarem tria Trio iz nemačkog mesta Großenknetener u pokrajini Donjoj Saksoniji.


The Jesus Lizard Sunday You Need Love

Period od 1981 do 1986, bio je dovoljan da gitarista Trioa Kralle Krawinkel i vokalni interpretator Stephan Remmler na osnovu autorskih prava i nekoliko internacionalnih hitova zarade dovoljno maraka, odnosno evra za pristojnu penziju. Karma bubnjara Behrens,a bila je u nešto drugačijoj konstelaciji, ne samo da nije bio koautor pesama, nego se svojedobno njegov klovnovsko minimalistički pristup, kako sviranju svedenog seta udaraljki, tako i harlekinskim scenskim nastupima, nije dovoljno ozbiljno shvatao i nagrađivao. Tako da se ova hit-knjiga sećanja, napisana "u saradnji" sa Klausom Marschallom, može posmatrati kao iznuđeni pokušaj popravljanja mršavog žiro računa ove neobične i nesrećne ljudske pojave. Iz minusa u plus. Više od nule.


Silberbart

Otac američki GI meksičko-indijanskog porekla i majka Nemica, prepustili su ga još kao malo dete hraniteljskoj porodici u kojoj se učio radu i disciplini. Toplinu roditeljskog doma, kako tvrdi, nikad nije osetio na istinski način, tako da i sam oseća problem u komunikaciji sa bližnjima. Danas ga pamte po "busterkeatonski" odsutnom pogledu na nastupima. Pored diplome nastavnika fizičkog, poseduje i certifikat za klovnove stečen na šestomesečnom kursu u Italiji. Priznaje da ga je smeh ipak nekad znao da savlada, pa je tako okretao leđa publici i krio svoje zadovoljstvo posle uspešnih improvizacija svojih kolega na bini.

U potrazi za nečim novim, iskustvo člana vašarskih i svadbenih kapela, menja za nesigurnost u kraut rock formaciji Silberbart, da bi vrhunac proživeo u prvoj polovini osamdesetih sa Triom. Autističkoj art pop pojavi, koja je na krilima uspeha NDW-a (Novi Nemački Talas) doživela uspon, vrhunac i pad, kako na profesionalnom, tako i na personalnim nivoima.

Veliku pomoć u danima proboja, pružio im je legendarni producent Klaus Voormann, poznat i kao basista Lennonovog Plastic Ono Banda i ... On je posle odgledanog performansa prepoznao kreativni potencijal i posle 23 odbijenice, omogućio da dobiju ugovor kod Phonograma.


Los Paul - Trio

Behrens se ne seća faktografije i pojedinih detalja, koliko sažima utisake o turnejama, provodima, snimanjima, nastupima na TVu. Primećuje kako su zvezde drugačije u ophođenju na bini, sa novinarima i fanovima i u privatnom životu. Kao primer navodi alkoholizirane opijatske noći provedene sa Austrijancem Falcom i lutanja po minhenskim i bečkim diskotekama... Posle(dica) uspeha, i sam se po teretom frustracija navlači na inhaliranje heroinskih isparenja, "jer venu čuva samo za medicinski personal". Iz narkomanske krize ga izvlače kolege bubnjari, pokazujući ne samo poštovanje za njegov rad, nego i esnafsku kolegijalnost.

Posle Trioa, sledi singl-stvarnost-usamljenost. Do današnjih dana borba za opstanak, protiv prestanka i nestanka: filmske uloge, biro za nezaposlene, razne tezge, mjuzikl, talkshows, socijalni angažman i degažman, kafane i pop. U jednom periodu zabavlja ga da radi kao animator u cirkusu, prikraćuje vreme slepstikom, deci i odraslima koji čekaju u redu za kartu. Druži se i svira sa punkerima. Za dvoje vlastitih potomaka nikad nema vremena.


Peter Behrens

Pre nego što se tužna priča privremeno završi i okonča opisom omiljenih pesama iz karijere, na tipično nemački način Behrens svodi bilansu: "Zadovoljan sam mojim nezadovoljstvom."
Znači da ne postoji strah od budućnosti, kao kod onih koji su hronično nezadovoljni svojim zadovoljstvom.  



Decembar, 2013
 

No comments: