Thursday, December 26, 2013

Steve Blame - Getting Lost is Part of The Journey: MTV, Deutschland und ich

Lübbe (2011)



Getting Lost Is Part of the Journey - Blame, Steve


"...na ulici u...lepljivom plavom bademantilu, više puta pokvašenim i osušenim Calvin Klein gaćicama, čizmama na nogama i s posledicama dvodnevnog provoda na ekstaziju uklesanim u lice, moje šanse da mi stane taksi, bile su ravne nuli."



Gej koji se nesrećno zaljubljivao u hetero muškarce, pokazao je u svojoj karijeri da zaista ima mozak i muda. Priča se vrti oko toga, kako je u jednom periodu života zamalo ostao i bez jednog i bez drugog.




Krajem prvog kvartala sledeće godine, iz štampe izlazi biografija zvanično najpopularnijeg lika zlatnog doba MTV Europe, Ray Cokesa: "My Most Wanted Life". To je ujedno bio i motiv da se čekanje prikrati uz čitanje sećanja drugoplasiranog sa liste "večnih", Steve Blamea.

Burne 90e, obeležila je i rečenica koju smo jako često čuli na TV-u: "Hi, my name is Steve Blame and this is MTV News". U periodu od 1987 do 1994, jedan od najmarkantnijih voditelja na muzičkoj sceni, svojim idejama, prikladno ležernim i prirodnim nastupom, pomogao je evropskoj filijali, do tada tipično američkog formata, da uspostavi novi identitet i vladavinu nad medijskim nebom prošaranim satelitskim antenama i adaptiranim metalnim lavorima. Sledile su dve burne godine u uredništvu nemačke verzije istoga (Viva 2), garnirane sa istom idejom vodiljom: uvući se pod kožu publici u što većem broju domaćinstava. San se za Blamea brzo rasplinuo u burnim sukobima sa menadžmentom. Dok smo sa zanosom uživali u snopovima/spotovima kojima su nas obasipali iz katodne cevi, nismo ni slutili koliko je krvi, znoja i suza proliveno u vojnim ofanzivama, t.j. prirodnoj selekciji medijskih kadrova.

Najvažniji delovi knjige su, iako prekasno objavljeni, nešto poput privatnog obračuna s tim vremenom. Nestrpljivim i prezaposlenim fanovima, vredilo bi preporučiti da pročitaju samo stranice 9-24 "Fear and Loathing in Cologne" i 305-369: "Hapiness", "Das Experiment", "Gods and Monsters" i "The Usual Suspects". Naime, pripovedanje se vrti oko tog kratkog istorijskog perioda (1994-1996). Blame nošen uspehom u karijeri, izložen rastućem pritisku i strahu pretpostavljenih od uvećavanja njegove moći kod publike, zvezda i radnih kolega, povlači iznuđen potez. Menja okolinu. Prelazi kod konkurencije. U prividnoj suštini - svetski putnik, on se zapravo seli iz jednog u drugo profesionalno i kulturno okruženje (London - Keln). U ovom drugom i danas radi i deluje.  


Steve Blame feat. La Camilla


Viva 2, u dogovoru sa vlasnicima zamišljena kao kanal za starije juniore i mlađe seniore, kreće agresivno sa emitovanjem najnovijih top lista. I same pripreme za ulazak u etar, od prvog radnog dana, obeležene su žestokim sukobima na svim nivoima, počevši od koncepta emisija, logo-a, pa do "umetničkih" sloboda izražavanja. Rat oko (tržista) zabave. Epilog sledi na sudu, obeštećenje, narušen unutrašnji mir i frustracije.

U ostatku dela, Blame pokušava da izigra čvrstu bibliografsku formu dodacima poput kratkih realnih i fiktivnih scenarija tj. dijaloga. Kroz priču se provlači i vagina njegove advokatkinje, što je verovatno posledica traganja za nekim dubljim i širim, filozofskim smislom postojanja. Ono što se moze naslutiti je da seks, alkohol, hrana i droge, u celom miljeu igraju ogromnu, ponekad i odlučujucu ulogu. Ko može više da podnese, konzumira. Takmičarska atmosfera bez takmičarskog duha. Tamničarski duh u takmičarskoj atmosferi.

Intervjui sa zvezdama, muzičarima, očigledno ostavljeni za nastavak knjige ("emotionale Vaseline" 2013), samo su ovlaš tretirani. Susret sa Madonnom mu je pomogao da zavede zgodnog hetero Grka, pevač A-H-A popravio Fiat Punto... U zenitu megapopularnosti, vrata se otvaraju za susrete sa Gorbačovim, premijerkom Turske, Dalaj Lamom... MTV je u Americi nezvanično pomogao Klintonu da se domogne predsedničke fotelje. Medijum kao prazna flaša u okeanu laži. U njoj bi trebalo da bude poruka. Poruke nema. Ili je nestala, ili je nije ni bilo. Pre ovo drugo.

Blame se tokom rada u MTV-ju, nekad manje-, nekad više-prikriveno izjašnjavao kao homoseksualac. Kad su ga prekookeanski naredbodavci provalili i izložili pritiscima da napusti firmu, šefica austrijske filijale na jednoj vido konferenciji ispaljuje spasonosno i bez razmišljanja da su u Evropi na TV-u "sve sami gejevi". U to su svi poverovali. Danas je situacija sa pravima LGBT zajednice u svetu daleko bolja. Mogu da se žene, razvode, dele kućne poslove, usvajaju decu, služe vojni rok... Za kraj još jedan detalj:

U jednom trenutku, tokom uključivanja u prenos "sa terena", opkoljeni Sarajlija, pripadnik sve tri veroispovesti u ratnom vihoru, kaže Blameu da poruči Evropljanima: "Enjoy your party!" Za jedne igra rečima, za druge igra životima, za treće samo: "party".

Enjoy your reading!

   
Decembar, 2013

No comments: