Sunday, September 29, 2013

Analog

Thomas Meinecke Michaela Meliàn


Analog

"If you wanna sound cheap you gotta buy cheap".

Religiozna posvećenost savremenim muzičkim fenomenima. Postoji samo jedan način da se dostigne vrhunac: "to dig".


Vinil je nadživeo CD format. Thomas Meinecke u 33 kratka izlaganja prvobitno objavljena za nemački časopis, instituciju techna i elektronske muzike, Groove piše o svojim iskustvima: muziciranju, pisanju knjiga, DJisanju, kolekcionarstvu, prijateljstvima i još koječemu.

Teško je izdvojiti neku od pričica u ovoj knjižici vrednoj svake preporuke. Neke su vrlo direktne i neposredne, kao recimo omaž pokojnom prijatelju Marku Linkousu (Sparklehorse) kog je upoznao preko jednog drugog prijatelja, Davida Loweryja. Sva trojica su zajedno muzicirali na albumima F.S.K. (bend Thomasa i njegove supruge Michaele Melian). Mark im je pokazao privatni studio sa jeftinom opremom: "If you wanna sound cheap you gotta buy cheap". Posle snimanja su na njegovoj farmi zajedno grilovali (grilali?), svi muškarci osim Thomasa, otišli su punih stomaka u šumu da pucaju. Thomas, feminista, gromada sa svojih sto i kusur kilograma i markantnom pojavom, ostao je sam da sedi sa ženama. Sparklehorse je nekoliko godina kasnije provalila šira publika, naročito u Evropi; posle povrede u kadi u hotelskoj sobi, Linkousove noge su počele da otkazuju poslušnost i to uz velike bolove; analgetici su mu pomutili razum; supruga Tereza ga je napustila da bi konačno 06. marta 2010 presudio samom sebi, pucnjem direktno u srce.      


 (Sparklehorse/Fennesz)

Thomasova ljubav prema muzici je neizmerna, neke njegove analogije veoma specifične, a ponekad za laike i čudne. Tako sa zanosom piše o svojoj prvoj dečačkoj poseti s ocem jazz koncertu. Nastupala je impresivna ekipa: Dizzy Gillespie, Kai Winding, Art Blakey, Al McKibbon, Sonny Stitt i Thelonius Monk. Sa ovim poslednjim od nabrojanih, bio je i ostao naročito impresioniran. Njegov uticaj on danas čuje u delta bluzu Junior Kimbrougha, hausu Thea Parrisha. Iako poseduje sve vinile Parrisha, ne pušta ga u svojim DJ setovima. Bas je prenaglašen.


(Theo Parrish 45 min Boiler Room DJ set)

Sa setom priča kako se ekspresnom brzinom rešio promo verzije albuma princeze Stephanie von Monaco, da bi šlagerom i diskom inficirani Euro-Trash godinama posle stekao kultni status i poštovanje u širokim krugovima (od La Düsseldorf preko Chicks on Speed, Cracker pa sve do Gage i Kanye Westa). Posle je upravo taj isti vinil koji je prodao, kupio u nekom record shopu (Saturnu). Prepoznao ga je neotpakovanog po svojoj sitnoj beleški hemijskom olovkom na celofanu.


(FSK - Euro Trash Girl)


(Stephanie von Monaco - Irresistible)

Meineckeove opsesije i zanimanja pokrivaju prilično širok dijapazon tema. Od priče o kultnim masterinzima albuma Detroit techna, delima ruku Ron Murphyja (NSC), preko živopisnog opisa nastupa Prinzhorn Dance School, pa sve recimo do intimnih razmisljanja o gay sceni i privatnim političkim stavovima. Svojim homoseksualnim prijateljima se često obraćao sa "I am a male fag hag", sve dok mu isti nisu objasnili da postoje samo žene koje vole da se druže sa gayevima ("fag hag"). Kroz svoja univerzitetska istraživanja dela Huberta Fichtea, Andy Warhola, undeground filmova Jack Smitha i manjeg undergrounda Fassbindera, pa sve do disco ere, dekonstruktivističkog feminizma i queer studies, zbližio se sa jednom fascinantnom scenom kojoj, iako hetero, on sam po nekoj vokaciji pripada. O frustracijama "povijesne zbiljnosti" kratko kaže da ga je holokaust napravio onim što jeste - Nemcem. Na privesku za ključeve svog automobila stoji natpis na kom piše da voli Izrael. Osećaj krivice koji prati čoveka dok je živ.     


(Prinzhorn Dance School live)  
  

(Jack Smith - Flaming Creatures)   

Ponavljam se, ali stvarno postaje sve teže dalje izdvajati detalje i pojedinosti iz Analog. Mala po obimu, krcata znanjem i ljubavu, vredna prevoda na Srpski (BHS) i Engleski. Da ipak navedem još samo par imena i pojmova i tako privedem kraju ovaj šarenopis: Jerome Sydenham, Kerri Chandler, Shelter, Footwork, Agamben, Divine Horseman, Patrik Cowley, Omar S, hariken Sandy, Vaginal Davis, Payola, Ze Records, Relif, Moroder, Dr. Buzzard's Original Savannah Band.
   


(The Martian - Star Dancer)

Dosta je bilo kopanja za danas.

Dario Stajić, septembar 2013

No comments: