Thursday, August 01, 2024

Remember: Love Can Destroy Everything - The Raveonettes Mix

Skandinavskim bendovima nekako nisu važni medijska pažnja, pa ni sporedne priče, jako su fokusirani na ono što snimaju i objavljuju. Pa i život tamo čini se dosadnim i predvidivim. Kao i svi narodi sa velikom tradicijom, skloniji su malim zadovoljstvima u životu i država im uskraćuje recimo alkohol, jer kad se to nagomilano oslobodi u njima, mogu kao i svi drugi ljudi, lako da izgube ravnotežu. I krenu u ko zna kom pravcu. 

Jezgro The Raveonettes iz Kopenhagena čine Sune Rose Wagner i Sharin Foo. Gitare i šumovi praćeni harmonijama kao i kod TJAMC naravno da podsećaju na davne Everly Brothers i Phila Spectora. Kao i američki Indijanci svesni su da gube bitku pred naletima doseljenika i ovih dana kao da posmatramo s visine priču o osvajanju divljeg zapada iz raznih perspektiva. I vežbanju adaptibilnosti i tolerancije.

The Raveonettes su i pored sve barokne tradicionalnosti bluz i soul predloška, jako moderan sastav. Svoji na svome odaju spomenik pionirima i pružaju im ruku pomirenja, svesni da smo svi pomereni sa svoga izvorišta. Neko davno, neko nedavno, neko i davno i nedavno. Poštuju recimo The Gun Club, oseti se, ali oni to eksploatišu sporije i decentnije. Imali su čast da sviraju i u njujorškom CBGBju, poznaju i daleku Kaliforniju. 

Sve u svemu, teško je proceniti zašto vole i žele da budu tako daleko od vlastitih severnjačkih korena, ali to im, bar po mome sluhu, jako dobro polazi za rukom. I dalje ćemo da kupimo na ulici opuške savezničkih vojnika i crvene armije koji su oslobodili Evropu. Skupu cenu plaćamo i dalje za njihove male i velike nesuglasice. Nekad vole što smo zajedno, a nekad ih to tako nervira. Živi bili pa videli. Sklon'te čaše i bokale...

The Raveonettes - I Wanna Be Adored

The Raveonettes - Love In a Trashcan

The Raveonettes - All I Have To Do Is Dream

The Raveonettes - Recharge & Revolt

The Raveonettes - Will You Love Me Tomorrow

The Raveonettes - Love Can Destroy Everything

The Raveonettes - The Truth About Johnny

The Raveonettes - Love In a Trashcan

The Raveonettes - Dead Sound

The Raveonettes - You Want The Candy

The Raveonettes - Heart of Stone

The Raveonettes - Breaking into Cars

The Raveonettes - Summer Moon

The Raveonettes - Curse the Night

The Raveonettes - Wake Me Up

The Raveonettes - Won't You Leave Me Alone

The Raveonettes - Where Are You Wild Horses

The Raveonettes - Do You Believe Her

The Black Angels - My Tornado

The Raveonettes - Shakin' All Over

Spotify PLAYLISTA 



No comments: