Sunday, April 06, 2014

Napred istok! - zvuk-vreme-prostor - Putovanje u potkulturne zone Istočne Evrope - Alexander Pehlemann

Go Ost!
Go Ost! Klang - Zeit - Raum - Reise in die Subkulturzonen Osteuropas - Alexander Pehlemann





Ventil Verlag/ZickZack (2014)







"... s druge strane realkapitalističkog i realsocijalističkog sranja (svesti)... sve drugo u Jugoslaviji je bilo tačno onako kao i bilo gde drugo, samo (kao i bilo gde drugo, inače) malo kasnije i skromnije nego u Engleskoj ili New Yorku: pobuna i eskapizam, ljubav, ples, koncerti, klubovi i partiji, moda, drskost, distinkcija i biti kul, zabava, stil, muzika, seks(izam) & droge & rokenrol, ideali, konzekventnost i ludilo, špekulacije i rasprodaja. Pubertet vlada gradom." - Johannes Ullmaier





Svojevrsni - literarno i bukvalno - putopis istočnom (tamnom) stranom starog kontinenta, (pre)pun je činjenica i podataka koje je teško proveriti. Ako ste svesni toga, onda vam čitanje knjige izdavača fanzina i magazina Zonic, Alexandra Pehlemanna, može da priušti izvesno zadovoljstvo. Ponajviše zbog imena koja čujete po prvi put, a možda i onih koja čujete po hiljaditi put. Perspektiva (uglavnom diskofilske prirode) je, iako na momente naivna i dobrodušna, ono što će verovatno da vas natera da preispitate neke vlastite kanone i klišee u koje ste vremenom, namerno ili ne, svesno ili ne - utonuli.


Borghesia - Divlja horda (1984)


Možda i nije preterano zanimljivo kad vas autor u saradnji sa nekoliko važnijih likova iz publicističke "scene", kao sto su Jaroslaw Rudis, Yiriy Gurzy, Felix Kubin, Alexei Monroe ili Biba Kopf (Chris Bohn) uvlači i provlači kroz talog ličnih utisaka i sećanja. Prva putovanja iz Frankfurta na Odri u Poljsku, prelasci granice, krajem osamdesetih, sa licencnim izdanjima albuma Dead Kennedysa ili lokalnih ander- i over-graund vedeta. Priča postaje zanimljivija tek u četvrtoj četvrtini, kad u nama vremenski vrlo bliskom periodu, kao stipendista Robert-Bosch fondacije, dolazi u poznate krajeve.


Kletka Red


Kad ga Koja iz D.K. dugo posmatra, skoro bez reči i kroz dim cigarete, ili lokalni novinar u dugom monologu obaveštava o boegradskom punku, kulturnom otporu naspram diktatora, radiju B92 i festivalu "Exit" u Novom Sadu.



U Sarajevu atmosfera između Koje i Alexandra otopljava, lokalni fotograf i društvo s ushićenjem slušaju snimke anonimnih bendova iz DDR, ali ga i posle ispale za smeštaj. Klasika.


Hypnotix - Zion


Atmosfera s koncerta Sch februara 1992 na kom (deo) publike pozdravlja zastavu s ljiljanima, poznatim dizanjem desne ruke, predmet je kratke, pa i problematične, analize događaja i uloge nemačke drzave u događajima pre i posle balkanske kataklizme. 


VHK - Végzetes Szerelem


Sledi skidanje kape Pankrtima, razgovor sa slovenačkim guruom Igorom Vidmarom i priča o montiranoj fotografiji Metodija Zlatanova i Hugo Balla, nastalom pod kreativnom palicom kolektiva IRWIN.



Aporea - Na rekah Vavilonskih (1988. Cass)


Najzanimljiviji delovi ostaju kratki pasaži u kojima se opisuju značajniji albumi. Alexei Monroe diže na pijedestal mađarske B.P. Service i koncert Autopsie 2012 negde u (Rusiji, Češkoj ili Poljskoj)... Feliks Kubin se poklanja istarskim Gori Ussi Winnetou i ploči "Mah 2" hrvatskih SAR Stoicizmo. Robert Mießner pominje nikad prežaljene Begnagrad i njihov istoimeni album iz 1982, koji su Izraelci Mio Records re-izdali 2013. Kao i kasetu Aporea: Na rekah Vavilonskih (1988).

Gori Ussi Winnetou



Priložena CD kompilacija, izuzetno je zabavna, informativna i zanimljiva. Ponajviše zbog Borghesie i "Nemoj" D.K., za koju Ullmaier kaže: "apsurdna redukcija i virtuozno izoštravanje - Jugoslavija koja ne moze s ničim na svetu da se usporedi i s najvizionarskijom muzikom njenog vremena".


Sat Stoicizmo-Jačati Tijelo Sportom


Za kraj dva zanimljiva prevoda domaćih naslova: "Es Gefällt mir, wenn es dir nicht angenehm ist" i "Ich habe gesprenkelte Augen". Sviđa mi se da imam šarene oči. Otprilike.  



I dosta za (juče,) danas (,sutra).       



               

April, 2014

No comments: