Sunday, January 21, 2024

Remember: "I am pentagon/Which side are you gonna be on?/Either you're no square -- A love rectangle with sides that flare/Polyhedron immutable sides/We fit together on the left and the right" - The Make-Up/Ian Svenonius Mix

Chain And The Gang – Down With Liberty... Up With Chains! (2021, Vinyl) -  Discogs

Kad sam bio klinac, učili su nas u školi, da su revolucija i diktatura proletarijata mogući jedino nasilnim putem. A: "oni koji žive po maču, od mača će i izginuti?" Kakva je situacija sa popom. Bilo je izuzetaka kao što su legendarni MC5 iz Linkoln Parka. U jednom trenutku su se i zakon i tajne službe bavili njima i njihovim dugim jezicima. Wayne Krameru namestili su dve godine zatvora. Nije tajna da je bio i slabog karaktera i da je imao i probleme sa narkoticima, što mu nije išlo u prilog. Takve svaka revolucija ne treba i uništava bez pardona. Povremeno, izjave pojedinih zvezda znale su da uzburkaju širu javnost. Jedan od takvih koji su znali da isprovociraju i nateraju na razmišljanje bio je i John Lennon. "Street Fighting Man" Stonesa, s druge strane, nije izdržao sud vremena. Tu su sada Lady Gaga i Elton John koji je svojevremeno trošio 30 miliona funti na poslugu i zabavu mesečno da se druže s preostalom trojicom vremešnih staraca. Ian Svenonius iz The Make-Up i mnogih drugih reinkarnacija koje su sledele, pa i nikad prežaljenih punk buntovnika: Nation of Ulysses, koji su prethodili - nije doživeo odjek i slavu u višim krugovima. Više su se s njim, njegovom muzikom, knjigama, pamfletima bavili kritičari, novinski feljtoni i retki poštovaoci, nego mase. Na neki način ostao je anoniman. I sam, shvatio je da pacifizam i revolucija ne idu jedno uz drugo, još davnih dana. Na albumu "Down With Liberty" projekta "Chain and The Gang", u "Trash Talk" Svenonius svodi račune sa medijima:

"...Yeah, first they did it in the magazines
Now they do it electronically
Beamed via satellite in the stratosphere

Don’t worry dear, it's just trash that you hear
Trash talk
Trash talk..."

Zatrpani smo smećem i spamom na sve strane. I kao što to pre neki dan na moju opasku da sam do tridesete bio buntovnik, a da danas samo klimam glavom i sa svima i svačim slažem se, reče jedan moj drug: "sada ti je to punk". Kapitalizam je postao punk: "potpuno uvredljivo negiranje klasike" (Glavan), a punk veliki biznis - biznis punk. A bivši hipici upravljaju dronovima koji bacaju i navode granate na malu decu i sitnu divljač. Kakav je Svenonius uživo? Jednom sam ga gledao u svetlucavom odelu i sa kravatom. Pratili su ga klinci, pa tu negde duplo mlađi od njega. Bio sam predaleko od bine da bih video da li pravi špagat dok pleše, kao nekad davno kako je to radio James Brown. Posle nastupa bio je sav obliven znojem i hodao je kroz publikom pričajući nešto nerazumljivo poput Muhamed Alija. Iskričavi gel topio se u njegovoj gustoj crnoj kosi. U svom stvaralaštvu Svenonius iznosi riskantne teze i rizikuje da ne bude ozbiljno shvaćen, pa i da ga ismeju. Ali kao i što remek delo kempa "Avalon" - Roxy Musica slušam krajnje ozbiljno, tako se predajem i posvećujem njegovim radovima istinski i s velikim poštovanjem. Istorija, ako je posle ovih transhumanističkih ispada uopšte i bude, a Ray Kurzweil nam je obećao "singularitet" 2047e, mislim, možda pokaže da li je ovaj prorok popa u pravu. Medicinari bi verovatno za mnoge umetničke teze Svenoniusa rekli da su na "rubu pameti" (Krleža) ili van nje. Tako da mi za kraj nije jasno šta da zaključim osim da se uz zvuk The Make-Up dobro drma ekstremitetima, posle čitanja "Psychic Sovieta" dobro drmnu jedna, dve ljute - zbog sreće i saznanja da nije celi "zapad" protiv nas. I da ima ljudi i na drugoj strani koji nas bar malo razumeju. Ko zna? Možda nas za koju godinu i usvoje. A Prodigy rade za britansku vladu. ŠŠŠšššššš... Ma daj.

The Make-Up - Hey Joe
The Make-Up - I Am Pentagon
The Make-Up - Save Yourself
The Make-Up - Here Comes The Judge
The Make-Up - You + I Vs. The World
The Make-Up - We Can't Be Contained - Version
The Make-Up - Live In The Rhythm Hive
The Make-Up - Every Baby Cries The Same
The Make-Up - Pow! To the People
Weird War - Chicago Charlemagne
Weird War - If You Can't Beat 'Em, Bite 'Em
Weird War - Mental Poisoning
Weird War - Earth, Mama, Woman, Girl, Child
Scene Creamers - Luxembourg
Escape-ism - Rome Wasn't Burnt in a Day
Escape-ism - Almost No One (Can Have My Love)
Escape-ism - I'm Gonna Bite the Hand That Feeds
Escape-ism - (I Was Born with A) Woman's Intuition
Escape-ism - Whatever People Say That I Am (That's What I'm Not)
Chain and The Gang - What is a Dollar?
Chain and The Gang - Chain Gang Theme (I See Progress)
Chain and The Gang - For Practical Purposes (I Love You)
Chain and The Gang - It’s A Hard, Hard Job (Keeping Everybody High)
Chain and The Gang - I'm Not Interested (In Being Interested) Pt. I
Chain and The Gang - I'm a Choice (Not a Child)
Chain and The Gang - Free Will
Chain and The Gang - Come Over
Chain and The Gang - Three Made a Fool Out of Me
Nation of Ulysses - Today I Met The Girl I'm Going To Marry
Nation of Ulysses - N.O.U. Future Vision Hypothesis
Nation of Ulysses - 50,000 Watts Of Goodwill
Nation of Ulysses - Hex-Proof
XYZ - Bubblegum

No comments: