Saturday, August 23, 2014

Remiksologija: Tragovima dab dijaspore - Paul Sullivan



Jacket Image 
Remixology: Tracing The Dub Diaspora - Paul Sullivan



Reaktion Books Ltd.  (2014)





"every spoil is a style"





Nabrajanje. Mantranje. Prepisivanje.Dopisivanje. Otpisivanje. Dopisivanje.





Dab je greška koja je vrlo brzo prestala da bude smatrana za grešku. Naime, kako su ljubitelji počeli da je ekstenzivno i religiozno objašnjavaju, pa i konzumiraju i obožavaju, nestala je i potreba za širim i uklanjanjem negativnog - konteksta/kontekstom. Osim možda mačizma i korištenja prirodnih stimulanata. Iako se svet, i bez njih, naglo, pomerio iz svog prethodnog stanja. I nastavio. U više pravaca. Da (se) dimi.



1967 godine, "Ruddy" Redwood reže acetat: "On the Beach" The Paragonsa u Duke Reidovom studiju Treasure Isle. Tehničar Byron Smith, slučajno izostavlja vokale. Redwood kao DJ koristi taj snimak da bi sam pričao uz ploču, koješta, i zabavljao publiku. Kao ploča. Pričao. Kao ploča. Koncept, naravno,  ide i korak dalje. Zahvaljujuci multitrack tehnologijji, na postojećim snimcima, brišu se i reanranžiraju, osim vokala i drugi elementi (bubanj, gitara i pre svih - bas), dodaju efekti kao što su riverb i eho.



Riverb i eho su stari znanci. Još od Muddyja Watersa i Elvisa Presleya, preko Errol Thompsona i Lee Perryja, pa do Mad Professora i Adriana Sherwooda i... iz Kingstona Jamajke, preko Londona i NYC, pa ponovo u London, Bristol, Berlin i Kanadu. Na konstantnom proputovanju.



Sullivan ide, uzduž i popreko. Prilično široko. Pod-stilovi. Digidab, post-pank, (UK) rap, disko, illbient, dabkor, glitch, tehno, dab poetri i denshol.



Kao što kaže Perry, u intervjuu Davidu Toopu: "svete vibracije i božanski osećaj... spas za životinje i prirodu i ljude." Po Mikey Dreadu, King Tubby je čovek koji je smislio masu inovacija i ni za jednu nije dobio priznanje.



Britanski Matumbi. On-U Sound. New Age Steppers...



Dj Kool Herc. Salsoul Orchestra, Larry Levan. Tony Humphries. Tom Moulton.



Sergio Tacchini, Lacoste i Fred Perry.



Roots Manuva.



Basic Channel. Paul St. Hilare. Bethke. Bernd Friedmann.



"Prvi remiks je produžen... drugi remiks selektivan... treći remiks refleksivan... original neprepoznatljiv." (Eduardo Navas).



I tako dalje i tako bliže... priča o dabu polako sazreva za čitavu biblioteku i stotine, a ne jedna knjiga, nedovoljni su da se bilo šta spozna i sagleda. Metoda, ipak, postoji.



Lakše spoznavanje celine u izostavljanju njenih pojedinih delova deluje mi prilično zbunjujuće. U tome pogledu, knjiga pun je pogodak.



Cabaret Voltaire
LKJ
Pole
Shackleton
The Paragons


Avgust, 2014

No comments: