Friday, July 19, 2024

Remember: The Fourth Dimension - DEVO Mix

Od davnina, ljudi su svesni da država raspolaže raznim metodama i alatima da po pozivu ili potrebi, uđe u bilo koji dom, biro, prostor. I naravno za to joj nije potrebna nikakva posebna dozvola, dovoljna je sumnja. S druge strane, ni taj minimum nije dovoljan vrsnim kriminalcima da vas obrlate dok ste rekli keks. I humint između ostaloga, veština je kojoj su i jedni i drugi veoma vični.

U tom smislu, muzika DEVO iz Acron, Ohaioa, jako je slikovita, da ne kažem poučna, mnogo toga je u domenu mašte i fikcije. A ima i satire i naučne fantastike. Ne gledam više mnogo filmove, pomalo čitam i slušam muziku, tako da se više služim sećanjem i percepcijom iz nekih starijih vremena. Klinci to znaju bolje i prava je sreća što nemaju puno novca da kupuju, inače bi cela planeta otišla "k vragu". 

DEVO su anticipirali de-evoluciju koja je u toku ovih dana i godina. Čovek vraća se korenima, a istovremeno ih se i odriče. U korist firme, porodice, ličnu i zajedničku. Moramo svi da stegnemo kaiševe. 

Pre svih Marki Mothersbaugh, jako je zanimljiv i gura taj zvuk i imidž još od 1973e godine. S današnje tačke gledišta, DEVO nedostaje politička korektnost i takav koncept bi u sadašnjosti bio praktično nemoguć. U najmanju ruku zbog rečnika i tekstila. Neko bi se našao uvređen i u tik oka zaustavio bi njihov napredak, tj. nazadak i uspeh u mahom alternativnim krugovima. 

DEVO su kao i The Residentsi, jedan od najzanimljivijih sastava epohe, doduše mnogo slušljiviji i direktniji od ovih drugih. I kad me ne muči jaka sugestija, volim da ih pustim na sav glas. 

DEVO - Be Stiff

DEVO - Secret Agent Man

DEVO - The Day My Baby Gave Me A Surprise

DEVO - Whip It - HMS & M Remix

DEVO - That's Good

DEVO - Whip It

DEVO - Girl U Want

DEVO - The Fourth Dimension

DEVO - R U Experienced

DEVO - Mechanical Man

DEVO - I'm A Potato

DEVO - I Need A Chick

DEVO - Fresh

DEVO - Please Baby Please

DEVO - Social Fools

DEVO - Freedom of Choice

Spotify PLAYLISTA


No comments: