Wednesday, July 03, 2024

Čitao: Misionarski dnevnik - otac Predrag Popović (2023) samizdat

Teško je slobodno reći ili proceniti koliko je u ovoj knjizi misli koje su tačno potekle iz mudre glave, danas u srpskom narodu veoma popularnog pravoslavnog sveštenika, Predraga Popovića. A koliko je toga njegovo pažljivo uho negde čulo, oko pročitalo, duh doživeo i ovekovečio? 

Pre svega zahvaljujući novim tehnologijama, društvenim mrežama i snimcima na YouTubeu, gde sveštenik Popović ima preko 306.000 sledbenika i pratilaca, njegova pastirska volja i ljubav prema Bogu, danas dolaze do veoma široke publike. To naravno ne može da zameni nedeljnu službu i ponekad s pravom, buni se deo klira i sve prvenstva kada im ljudi dolaze sa primedbama, ili čak stavovima, da im je dovoljno u životu ono što čuju i vide na internetu.

Za razliku od svoga medijskog prisustva, gde sveštenik Popović ili otac Peđa kako ga mnogi iz milja zovu, uz veliki talenat propoveda i priča doživljaje iz svoje bogate "karijere", u knjizi sve je nekako opštije, univerzalnije, mirnije i stabilnije. Nema sumnje, velika je to ljubav prema Bogu i naspram svog poziva u pitanju. 

Naravno da velika vera sa sobom nosi i sumnju i unutrašnja preispitivanja. Kao primer naveo bi konstataciju iz životnog iskustva. Pitanje prvog greha u rajskom vrtu, Adama i Eve, otac Peđa navodi sa konstatacijom da muškarci radije idu u pakao sa partnerkom ženom, nego u raj sami. O tome može naravno jako dugo i žučno i mučno da se diskuskutuje.

Otac Peđa priča i o dnevnopolitičkim temama i tu ide uz pastvu i mirjane. Nije to dodvoravanje, nego jednostavno osluškivanje na pulsu naroda i žrtva za narod. 

Ima tu i stvari s kojima se nešto i ne slažem, ali moram da priznam da danas drugačije ne može. Crkva nalazi se kao i vekovima pre, na raskrsnici i vododelnici istorije pune prevrata i naglih skretanja. Moderna vremena sa sobom nose nove izazove i pitanje je kako pridobiti mladost i mase koje su željne recimo predbračnih, ali i mnogih drugih iskustava. A i univerzalnost pojmova ljubav, vera, nada neka pitanja ponavlja, a neka postavlja po prvi put do sada. 

Tu su najmudriji neki monasi koji su se opredelili da umesto ovozemaljskih, slede samo božije zakone. Ne samo sveci i oni za koje znamo i za koje smo čuli, nego oni krajnje nepoznati, podvižnici novih vremena za koje ćemo tek da saznamo, ako se malo više potrudimo. A i verni supružnici koji su prebrodili mnoge scile i harbide i na pravi put izveli svoje potomke, ako ih imaju. 

Za sva vremena. I za ovo danas i oko nas. Kad ni čvrsta i odlučna ruka, ni blaga i mudra reč više ne pomažu. Reci mi.



No comments: