Sunday, July 07, 2024

Remember: Bo's Beat - Bo Diddley Mix

U jednom od svojih poslednjih intervjua, r'n'r pionir, Bo Diddley, (1928-2008) rođen u McComb Missippiju, govori klincima da slušaju gospel, blues i country i da ne sempluju druge, nego da guraju svoje stvari. Tako da ni on sam nema objašnjenja kako je došao do karakterističnog i specifičnog zvuka kome su se divili i Stonesi i Yardbirdsi i mnogi drugi. Čak su mu i The Smithsi posvetili omaž u uvodu u How Soon is Now (1984).

Diddley stvarao je tako kako je stvarao više iz nužde nego iz neke raskoši. Jedino su njegov talenat i njegova vokacija bili raskošni. Sve ostalo bilo je svedeno, pa i plod spoja neke čudne improvizacije i sistematičnosti. I njegova električna gitara u obliku kvadrata, njegov zaštitni znak, bila je jako jeftina. Standardna forma mu je smetala da se kreće i pleše dok svira. 

U mnogim kompozicijama koristio je svoje umetničko ime Bo, u stvarnom životu zvao se Elias McDaniel. 

Kaže da su po vokaciji udaraljke njegov bazični instrument, tako je svirao i gitaru, a i svoju ćerku naučio da lupa u bubnjeve. I inače ta jednostavnost s kojom vozi i varira inicijalni naboj poseduje neku hipnotičku i zaraznu osobenost koju od davnina nastoje da dostignu mnogi stilisti. Od psihodeličara, simfo rokera, Indie hitova, pa sve do dance i raznih tehno derivata, pa do himni koje slušamo na fudbalskim stadionima. 

Bo jednostavno zvuči vanvremenski, čak i futuristički, krenulo je sa veoma jeftinom studijskom tehnikom za koju danas se ispostavlja da je bila ne samo u duhu svog vremena, nego i najbolja moguća u svim domenima i dobima. Govorim o analognom. 

Koliko se to sada oseti na striming servisu, ne mogu da procenim, znam samo kako je to bilo sa pločama i kasetama. Jednostavno doživljaj. Bo baca u ekstazu. 

Bo Diddley - I'm A Man

Bo Diddley - Bo Diddley

Bo Diddley - Road Runner

Bo Diddley - Pretty Thing

Bo Diddley - You Can't Judge A Book By Its Cover

Bo Diddley - Dearest Darling

Bo Diddley - Bo's Guitar

Bo Diddley - Don't Let It Go (Hold On To What You Got)

Bo Diddley - Let Me In

Bo Diddley - Mumblin' Guitar

Bo Diddley - Hong Kong Mississippi

Bo Diddley - Bo Diddley Is A Lover

Bo Diddley - Bo's A Lumber Jack

Bo Diddley - Old Smokey - Live At The Beach Club Myrtle Beach South Carolina/1963

Chuck Berry - Bo's Beat

Bo Diddley - You Don't Love Me

Bo Diddley - You Bo Diddley

Bo Diddley - Bad Moon Rising

Bo Diddley - Hey Jerome

Bo Diddley - Make A Hit Record

Bo Diddley - You've Got A Lot Of Nerve

Bo Diddley - A Man Amongst Men

Bo Diddley - Doing The Crawdaddy

Bo Diddley - I Don't Know Where I've Been (Live)

Bo Diddley - She's Fine She's Mine

Spotify PLAYLISTA


No comments: