Friday, May 03, 2024

Remember: "Driving South" - Jimi Hendrix Mix

Muziku Hendrixa volim, čini mi se čitavu večnost. Bio sam jako mlad kad sam ga prvi put čuo. Ako se ne varam to je bio OST za film Woodstock. Još jedna izgubljena i promašena generacija sa velikim idealima i malim učinkom. Ekonomski gledano, napravili su više nego bilo ko pre i posle njih, ali upropastili su svojom površnošću i robovanjem čulima sve moguće ideje. Nema vremena za presipitivanje i to samo zavarava umorne i uspavane duše.

Hendrix bio je veliki inovator. Levak. Rad njegovih prstiju trebalo bi da zabavi neurologe. Kako je to postizao, veliko je pitanje? Njegov gitarski kokpit zbunjuje i očarava. A i glas nekako je kao iz dubine dubokog ponora, ni beo, ni crn, ni siv. Sa svojim belim pratiocima, zaobilazno, preko Britanije, osvojio je ceo svet. Postoje mnogi objavljeni snimci sumnjive prirode koji stavljaju mrlju na njegovu legendu. Ispravno bi bilo da se slušaju samo: 

- Are you Experienced (1967)

- Axis: Bold As Love (1967)

- Electric Ladyland (1968)

- Band of Gipsys (1970)

Naravno da i pored njih postoji pokoja odlična kompozicija, ali samo razvodnjavanje opusa možda pomaže fanovima da zamišljaju kako bi bilo kad bi bilo, ne i kako jeste. Da je poživeo duže, a radio je furiozno, možda ne bi bila očuvana sva ona silina njegovog naleta. Palio je instument, pomerao ga kao da vodi ljubav i s njom - gitarom. Nema tih reči koje mogu da opišu ono što je ovaj čovek u svom kratkom životu odneo sa sobom u grob. Velika misterija. 

Jimi Hendrix - Love Or Confusion
Jimi Hendrix - Fire
Jimi Hendrix - Purple Haze
Jimi Hendrix - Wait Until Tomorrow
Jimi Hendrix - One Rainy Wish
Jimi Hendrix - Bold as Love
Jimi Hendrix - Have You Ever Been (To Electric Ladyland)
Jimi Hendrix - Come On (Let the Good Times Roll)
Jimi Hendrix - All Along the Watchtower
Jimi Hendrix - Machine Gun - Live At Fillmore East, 1970 / 50th Anniversary
Jimi Hendrix - We Gotta Live Together - Live At Fillmore East, 1970 / 50th Anniversary
Jimi Hendrix - Freedom
Jimi Hendrix - Angel
Jimi Hendrix - Driving South - BBC Sessions
Jimi Hendrix - Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band - Live at The Hollywood Bowl, Hollywood, CA - August 18, 1967

No comments: