Friday, June 28, 2024

Remember Bib - Mouse on Mars Mix

Dugo vremena pisao sam dosta o muzici bez inspiracije, imaginacije i mašte. Slušao isprazne albume pokušavajući da otkrijem neku trunku originalnosti koja bi mi pomogla da postepeno dođem do teksta, teksture i neke konvencionalne jezičke strukture. Jer to što sam ja pisao, teško može da se nazove kritikom, prilazom ili recenzijom. Iako je na kraju imalo neki zaključak, čak i ocenu. Sama i isključiva funkcionalnost u art popu i pop artu i popu, oduzima hleb i onima od kojih se pozajmljuje i od onih koji to koriste i onima koji pozajmljuju. Kontekst i vremenska odrednica jednostavno nisu dovoljni da se nešto konkretnije vrednuje i evaluira. Tek kad nešto kupiš, možeš da pričaš o vrednosti bez ustezanja i maske. A poklonjenom se ne gleda u zube.

Muzika Mouse on Mars dvojca, a nekad i trojke iz Koelna i Düsseldorfa, koji sa kraćim i dužim pauzama objavljuju albume od 1993e, bar po meni, zahvalan je materijal za nekoga ko voli da sluša, ponekad nešto usput i da radi, a ponekad ni to, nego samo da sluša. Nema tu reči, ali sve je gusto, ta elektronika i prirodni zvukovi udaraljki i instrumenata, spakovano i smiksano, kao ekspresna pošiljka. Ta gustina opet ne smara, ali mogao bih da zamislim i neki simfonijski orkestar da sve to reinterpretira. Tako recimo drum and bass, kao prilično prolazna, sezonska forma, doživio je na Iaora Tahiti (1995), pa i nekim drugim ostvarenjima MoM, svoju nešto dugovečniju reinkarnaciju. I danas zvuči sveže i očaravajuće i pored sve patine i svega što se u popu i tehnici u međuvremenu izdešavalo. 

Da se razumemo, nije uglavnom ovo zvučna podloga za crno vino i sveće, romantične trenutke, ili momke i devojke u crnim rolkama, koji se usled brige za sudbinu sveta, smrzavaju u klubu na plus 30. Ali ima i toga. 

Ima tu i neke topline sa egzotičnih platna Paula Gaugina. Ili materijalnih prelaza u steni koju je vično preuobličio Henry Moore. Umetnosti koja je stvorena da i neuki i neiskusni u njoj pronađu nešto za sebe. I da se ne stide onih koji malo više znaju i umeju od njih.

Andie Thoma i Ian St. Werner i na mnogobrojnim usputnim projektima pokazali su veliko umeće i ulazili duboko u software i muzičke naprave, a da im ne oduzmu funkciju, dušu, život jedne usamljene mašine na struju. Ovaploćavali su nešto što je duboko ljudsko, intimno, pa i svakodnevno. Jednostavno iz njihove skromnosti i nenametljivosti, elana i vrednoće, nastali su mali sistemi i podsistemi koji svoju putanju nastavljaju kako u celini tako i sa prirodnim i nasilnim prekidima i tajmautovima kakve samo život može da pruži i smisli.

Zahvaljujući takvim likovima, scena i diše i grana se i razvija se. Ne samo scena nego i čitava logistika i tehnologija. Bez da ugroze život i egzistenciju onih koji to sve za njih stvaraju i obezbeđuju, inženjera, tehničara zvuka, čistača, barmena, ljudi na vratima i još kojekuda. MoM zvuče savršeno i u klubu i kod kuće i u galeriji, ali i različito. Vredi sve to isprobati. Za njih morate da pronađete malo slobodnog vremena i prostora. 

Vredi. Vredi. Vredi. Distribuiraj.

Mouse On Mars - Fertilized

Mouse On Mars - Kompod

Von Südenfed - The Rhinohead

Mouse On Mars - Download Sofist

Mouse On Mars - Artificial Authentic

Mouse On Mars - Die Seele Von Brian Wilson

Mouse On Mars - Elli Im Wunderland

Mouse On Mars - Frosch

Mouse On Mars - Saturday Night Worldcup Fieber

Mouse On Mars - Bib

Mouse On Mars - Pegel Gesetzi

Mouse On Mars - Albion Rose

Mouse On Mars - Catching Butterflies with Hands

Mouse On Mars - Actionist Respoke

Mouse On Mars - Pinwheel Herman

Mouse On Mars - Grindscore

Mouse On Mars - Rerelease Hysteresis

Mouse On Mars - Saturday Night World Wide Fieber - DJ Crack Mix

Mouse On Mars - Mine Is in Yours

Mouse On Mars - Detected Beats

Mouse On Mars - All the Old Powers - Live

Mouse On Mars - I Go Ego Why Go We Go

Mouse On Mars - One Day Not Today

Von Südenfed - Speech Contamination / German Fear of Österreich

Mouse On Mars - chordblocker cinnamon toasted

Mouse On Mars - DOG

Mouse On Mars - BSD

Mouse On Mars - Dimensional People Part II

Mouse On Mars - Parliament Of Aliens Part I

Mouse On Mars - Daylight

Mouse On Mars - Speech And Ambulation

Mouse On Mars - The Fear Of Machines

Spotify PLAYLISTA


No comments: