Sunday, May 05, 2024

Remember: Protection - Massive Attack Mix

Massive Attack su ono što kažu "zicer". Ne poznajem facu koja ih ne voli ili bar nije pala na epohalan video sa Sharom Nelson - "Unfinished Sympathy" (1991). Nastao pred balkanski sumrak, snimljen u jednom komadu, sve kao slučajno, a tako savršeno ukomponovano i režirano. Bilo je i pre i kasnije sličnih pokušaja, ovaj je ipak bio najbolji.

Trip hop je igrao par sezona. Massive Attack su prevazišli ovaj pravac i postali nešto samo za sebe i neka posebna priča. Objavili su samo pet zvaničnih studijskih albuma i dosta remix albuma, EPjeva i singlova. Dovoljno za pop večnost. Voze lagano i majstori su magične atmosfere. Pozicionirali su Bristol visoko na mapi i nekako pojasnili taj spoj različitih kultura i uticaja i praktično ga uokvirili. Brišu granice.

To što ovi programeri izvlače iz hardwarea, klavijatura i starih semplova teško može da se dočara rečima. Kako iz dve, tri i više sekvence stvoriti nešto posve novo i do tada neviđeno? Prava je misterija. Pa onda još i vizuelno obraditi i naći prave umetnike koji to mogu lepo da prezentuju i otpevaju. Pored Trickyja i Portisheada, Massive Attack su bastion koji i danas vlada bistroima i kafeima jugozapadne Evrope. Naravno tu ima mesta i za Kosheen ili Nouvelle Vague i slične, ali kulisa odiše jedinstvenim duhom dok posetioci uz dupli espresso i mobitele prate fudbalske rezultate ili ko zna šta već.

Massive Attack su vesnici i arhivari. Uz njih možete da volite, da se smirujete, da sanjate, da radite. Ne i da mrzite. Massive Attack su upravo to - nezaustavljivo, frontalno, osvajanje nove i nepoznate teritorije. Trash metal je udar u momentu, Massive Attack traje danima i noćima, i dok ste budni i dok spavate i nikako ne prestaje. 

Massive Attack - Teardrop
Massive Attack - Unfinished Sympathy - 2012 Mix/Master
Massive Attack - Angel
Massive Attack - Paradise Circus
Massive Attack - Protection
Massive Attack - One Love - 2012 Mix/Master
Massive Attack - Light My Fire - Live From United Kingdom/1994
Massive Attack - Eternal Feedback (Sly)
Massive Attack - Man Next Door
Massive Attack - A Prayer For England
Massive Attack - One Thought At A Time
Massive Attack - Sly - 7'' Stones Mix
Massive Attack - Inertia Creeps - Manic Street Preachers Mix
Massive Attack - Unfinished Sympathy - Paul Oakenfold Mix
Massive Attack - Special Cases - Akufen Remix
Massive Attack - What Your Soul Sings - Remastered 2006
Massive Attack - Fatalism
Massive Attack - Exchange - Mountain Steppers Dub

No comments: