Thursday, March 28, 2024

Remember: "Sister Europe" - The Psychedelic Furs Mix

Richard Butler i londonski The Psychedelic Furs, još od 1977e, uz stvaralačku pauzu između 1992e i 2000te, vuku dobre poslovne poteze. Sama pojava pesme "Pretty in Pink" u filmu Breakfast Club (1985), otvorila im je širom vrata američke scene, gde su kao i u ostatku sveta, prvo punili manje klubove, pa onda i dvorane srednjeg kapaciteta. 

Svaki od 8 studijskih albuma imao je bar nekoliko hitova. U bivšoj SFRJ, kompilacija 'All of This and nothing" objavljena je 1988e godine. Tako da mnogim mojim nekadašnjim sunarodnicima nisu neka tajna. Mnogi ih vole i rado ih se sećaju.

Butlerov glas, na nivou je njegovog prirodnog govora, pa i povremene vike, tako da je jedan od zaštitnih znakova TPF, ostao do današnjeg dana nepromenjen. Sa duhovnim ocem, Davidom Bowiejem, povezivalo ga je ne samo prijateljstvo, stilska uglađenost nego i ljubav prema umetnosti. Butler je naime i školovani, akademski slikar. Multitalenat, tako rečeno, koji svoju sada 27ogodišnju ćerku smatra svojom glavom inspiracijom u poznim godinama stvaranja. 
Na posljednjem albumu Depeche Mode "Memento Mori" pisao je tekstove za nekoliko kompozicija i to mu inače ide dobro od ruke. Ne samo da roditelje savetuje da ne uzimaju lekove pred decom, nego i da preispitaju svoju veru, nadu i ljubav. Mnogi nisu iskreni u svojim stavovima, ophođenju i nema tu preko neophodnog rada i odricanja. Sve shvataju olako.

The Psychedelic Fursi igraju u sopstvenoj ligi. Sada je tu u zvučnom odrazu i izrazu, pored unikatnih promuklih vokala i saksofon. Rifovi i ritam sekcija deluju u pozadini. Teme na klavijaturama stvarno deluju jedinstveno i brižljivo odabrane. A i ne čudi. Ko sve tu nije bio od producenata u igri: Todd Rundgren, Steve Lillywhite ili Stephen Street. 
I najnovija brižljivo stilizovana i višekaratna postava Fursa, garancija je da u ušima imate kvalitetan proizvod. Pun rada, energije, posvećenosti i onoga najvažnijeg - dobrih ideja. Zabava - zagarantovana.

Love my Way
Pretty in Pink
The Ghost in you
Heaven
Sister Europe
Immitation of Christ
I wanna sleep With you
President Gas
I Don't want to be your Shadow
Angels Don't cry
All of This and nothing
Should God Forget
This'll never Be Like love
Alabama Song
Shine





No comments: