Friday, August 09, 2024

Remember: Into The Light -Siouxsie and the Banshees Mix

Jedan od najboljih londonskih bendova, koji nikad nije doživeo svetsku slavu, a zaslužio je, su Siouxie and the Banshees. Ekipa oko Siouxie Sioux, Stevena Severina i Budgia i još nekoliko zvučnih imena, krenula je u kreativni proboj još davne 1976e godine. 

Kako je vreme proticalo, brusili su svoj stil. Nekad s manje, nekad s više gitara, klavijature, čelo, odsečni basovi i poludivlji ritmovi. Zanimljiva su bila i produkcijska rešenja, često, skoro neizvodiva na sceni.

Imao sam sreću da ih gledam uživo u par dana kada su nastupali i Bauhaus i Henry Rollins. Siouxie u nekom debelom roze moher džemperu i suknji kakvu nose sredovečne sekretarice, totalno je odudarala od publike, 99% odevene u crno. Gotičari i darkeri, naverniji sledbenici, došli su na svoje. Šta je tu tako tamno? Teško je odgonetnuti. Ali ima nekog baroknog i klasicističkoga u pristupu pisanja pesama i u njihovom izvođenju. Siouxie svakako prva nezaboravno i upečatljivo i pravo je čudo kako je uspela da zadrži tako dobar glas.

Ona je još od malih nogu učila kako da privuče pažnju, a još od pankerskih dana poznata je kao provokator i osoba koja nema dlaku na jeziku. Tako da pred sobom imamo postavu kojoj je glavna vokacija pop. I teško da postoji nešto drugo u njihovim životima čime bi mogli uspešno da se bave. 

Sama esencija forme, vrhunac zanata. Ukratko Siouxie and the Banshees.

Siouxsie and the Banshees - Forever


Siouxsie and the Banshees - Melt

Siouxsie and the Banshees - Into The Light

Siouxsie and the Banshees - Face To Face

Siouxsie and the Banshees - Hall Of Mirrors

Siouxsie and the Banshees - Scarecrow

Siouxsie and the Banshees - The Killing Jar

Siouxsie and the Banshees - Swimming Horses

Siouxsie and the Banshees - Love In A Void

Siouxsie and the Banshees - Jigsaw Feeling

Siouxsie and the Banshees - Trust In Me

Siouxsie and the Banshees - Trophy

Siouxsie and the Banshees - Icon

Siouxsie and the Banshees - Spellbound

Siouxsie and the Banshees - The Passenger

Siouxsie and the Banshees - Cities In Dust

Spotify PLAYLISTA 



Thursday, August 08, 2024

Remember: Us And The Rest - M83 Mix

Nekada jako dugo čekamo da se iz Francuske pojavi nešto, ne samo lepo, elegantno i prijatno, nego i pregalački potentno i inspirativno. Dvojac M83 ili Messier 83, sa istočne obale ili zapadne - Sredozemlja, nastao je na temeljima post rocka, ubacivao elemente dream popa, pa i shoegazea i sličnih doskočica. Više bez reči, ali jako slikovito, dočaravaju nam atmosferu ili više njih - atmosfera. 

Nemojte da me previše pogrešno shvatite, ima tu dosta Animal collective i Toro Y Moi ugođaja, ali i nekih posle novih tonova. Ritma skoro i da nema, ili vi sami morate da ga potencirate i zamišljate.

Jako je lepo kada i u nečemu tako nedorečenom možete da sagradite u mislima neku kompletnu, ali i posve integralnu i individualnu sliku i zaključate je za sva vremena. Ne lezi vraže, neko je bio u tom međuprostoru pre vas i dobro proučio vaš profil, vaše strahove i vaša osećanja. Sve se zna. 

M83 su upravo to.  Kao što sami kažu -  ispunjavanje obaveza, ali i nešto za svoju napaćenu dušu. Jako su oprezni u iznošenju ocena i brušenju sopstvenoga stila. Upućeni, verovatno znaju celokupnu pozadinu i žive ugodno i u senci, ne deleći previše sa okolinom.

Meni lično, više se dopadaju stari impulsi, ne zato jer sam staromodan, već što su nekako sami diktirali tempo i dikciju. Danas idu uz vreme, ne nameću se više nikome. Žive, verovatno - tiho i povučeno i grabe ka milijardama strimova. Uvek su tu negde, svugde, poput malih bića, gledaju vas iz potaje i smeju se vašim greškama i vašoj neviđenoj gluposti. M83. Spavaj mirno.

M83 - Midnight City

M83 - Wait

M83 - My Tears Are Becoming a Sea

M83 - At the Party

M83 - Staring at Me

M83 - God of Thunder

M83 - Run Into Flowers - IG FarbenVorschlang Remix by KG

M83 - Until the Night is Over

M83 - Coloring the Void

M83 - Skin of the Night

M83 - Raconte-moi une histoire

M83 - Waking Up

M83 - A la lumière des diamants pt. 1

M83 - Walkway Blues

M83 - Go! - Animal Collective / Deakin Remix

La Maison - Mercedes

M83 - Goodbye Captain Lee

M83 - Us And The Rest

Kygo - Wait - Kygo Remix (2024 Edit)

Spotify PLAYLISTA 



Wednesday, August 07, 2024

Remember: Things Are What They Used To Be - Zoot Woman Mix

Nekako kada shvatiš da ovaj svet iz ko zna kakvih razloga nije onakav kakvim ga predstavljaju spolja, malo lakše počneš da dišeš i ne obazireš se okolo tako mnogo kao godinama pre toga. Ljudi se razbacuju sa metaforama, brojkama, epitetima, scenarijima katastrofa i sličnih nepogoda, ali kad ugasiš svetlo koje inače još gori i tiho pustiš da muzika ide, zaboraviš na sve, pa i na sebe samoga, shvatiš da je oduvek tako bilo i da će uvek tako da bude i da ti tu ništa, ama baš ništa ne možeš da promeniš i da si još uvek sam. A i da možeš, šta bi? Uzeo koji evro više i to je to.

Elektroclash, kao muzički pravac, nije dugo trajao, ali znao je da totalno, svojim tokom odvuče pažnju od svega živoga i mrtvoga i da poput footstepa, odvede noge ko zna gde i ko zna kako i ko zna koliko. Kažu da je krenuo iz Minhena i Nemačke i proširio se vrtoglavom brzinom na ostatak sveta. Chicks on Speed, Peaches, pa Fisherspooner, The Faint, The Rapture i mnoga druga imena... Jedan od većih producenata iz te ere i priče, Stuart Price, zajedno sa braćom Blake, već 30 godina gura i dalje. Nekome to možda previše liči na Duran Duran, Depeche Mode - Rani radovi i new romanticse, nekome na disco, New Wave i elektropop klasike 80ih. Sve u svemu, poseduju jako ispoliran stil, ti Zoot Woman i jesu nekako S-Klasa savremene muzike za zabavu. Ne za svakoga i više za neku sportsku, ležerniju i opušteniju ekipu. 

Price sarađuje i sa Madonnom i sa Kylie Minogue i mnogim drugim velikim imenima i zvezdama mejnstrima. I u njegovim produkcijama i miksevima, čuje se i ono što gura sa Zoot Woman. Neki ispolirani vanvremenski ritam i zvuk, na prvo slušanje pomalo i jeftin i prijemčiv, ali u toj meri zarazan, da mu se rado i s vremena na vreme stalno i iznova vraćate. Formulu i recept samo on zna. 

Možda su po tretmanu klavijatura najbliži Ladytronu. Kažu da se na probama stalno vodi bitka između jasnih melodijskih struktura i kako će to produkcijski da se uobliči. Nesagledivo mnogo truda da se na kraju i kad se povuče crta - ostvari nešto tako moćno, minimalno na površini i maksimalno po dubini. Jebena umetnost kojoj u nekom naivnom pogledu i vidu, marketing skoro i da nije potreban, a ima ga na svakom koraku. 

I naravno nema tu bluesa ili ima ga, ali jako malo i to je ono što me u mom diskofilskom iskustvu stalno zbunjuje. Nekada se udaljim milionima milja daleko od bluesa i onda mu se iznenada i na trenutak vratim i zahvalim najviše na svetu. Anti-blues kao forma bluesa. O, sveprisutni blues i tamo gde ga najmanje ima. Živi i uči i dalje ništa ne znaj. 

Zoot Woman - Live And Learn

Zoot Woman - Still Feels Like the First Time

Zoot Woman - Gentlemen

Zoot Woman - It's Automatic

Zoot Woman - Living in a Magazine

Zoot Woman - Chicago Detroit LA

Zoot Woman - Taken IT All

Zoot Woman - Useless Anyway

Zoot Woman - More Than Ever - Redesigned

Zoot Woman - Rock & Roll Symphony

Zoot Woman - The Stars Are Bright

Zoot Woman - Saturation

Zoot Woman - Things Are What They Used To Be

Spotify PLAYLISTA


Thursday, August 01, 2024

Remember: Possession - The Sound Mix

Muziku The Comsat Angelsa, The Sound ili The Cameleonsa ne poznajem tako dobro, kao recimo jedan moj dobar drugar, koji bi o njima mogao da izloži dobar referat u više nastavaka. Svakako da im današnji bendovi The Interpol, Editorsi ili Molchat Doma mnogo duguju, a plejada i lista onih koji danas slično sviraju, mnogo je duža. Opširna je i to naročito u zemljama bivšeg CCCPa, gde se ovaj fenomen postpanka i dalje istražuje, obogaćuje, nadograđuje i poklanja mu se veća pažnja nego u ostatku sveta. 

Svakako da su The Sound iz Londona (1979 - 1988), lidera, nesrećno preminuloga Adriana Borlanda, nekako najzanimljiviji u celoj priči. Zvuk je pomalo letargičan i elegičan, i dozvolite mi da upotrebim jednu ne baš toliko uspešnu metaforu - jednostavan i kompaktan da ga je izuzetno teško ponoviti. Vokal je nekako na ivici nazeba i ponora, dok baš duboki bas, vozi u prvom licu, ucenjujući ostatak benda da ne izbijaju previše u prvi plan. 

Nije ovo muzika za stadione, teško je bilo sa ovakvim stavom steći novac, slavu, popularnost. Osuđeni su na anonimnost, ne i potpuni zaborav. Odvlače pažnju od svega, okoline, drugih slika i zvukova, mirisa, otkucaja srca i dubokog disanja. Bilo je ovakvih pokušaja i u mojoj bivšoj otadžbini ili domovini - kako vam drago, ali sumnjam da je to bilo svesno. Svugde nekako postoje srodne duše koje znaju isto, čuju isto, isto osećaju, imaju isti impuls.

Kako sami kažu, sve je nastalo iz beskonačnoga vežbanja, duboko je usađeno u strukture i nijanse iz ko zna kakvih poriva.

Stvarno malo znam o ovome, premalo, te ne bih da vas preterano davim asocijacijama i ličnim utiscima. Neponovljivo, dobra produkcija i tik do toga da tvrdimo da su prevazišli i ono i ovo i buduća vremena, ali i da su mogli i bolje i jače i glasnije i grlatije. Ovako, ostali su dosledan pokušaj da budu verni sebi samima i stanu samo na muzici i ni pedalj više i dalje od toga. Teško.

The Sound - Counting the Days

The Sound - Under You

The Sound - Physical World

The Sound - I Can't Escape Myself

The Sound - Jeopardy

The Sound - Winning

The Sound - Possession

The Sound - Party of the Mind

The Sound - Restless Time

The Sound - Temperature Drop

The Sound - Hand of Love

The Sound - Deep Breath

The Sound - Shut up and Shot Down - Live

The Sound - Fall of Europe - Demo Recording

The Sound - One Thousand Reasons - Single Version

Adrian Borland - Flight 23

Adrian Borland - Break My Fall

Adrian Borland - Kingdom of the Night

Adrian Borland - When Can I Be Me

Adrian Borland - Hand of Love - 2 Meter Session - 1st December 1987

Adrian Borland - Take This Candle

Adrian Borland - Baby Moon

Adrian Borland - Falling off Your Horse

Adrian Borland - Ordinary Angel

White Rose Transmission - Die dunkle Macht

White Rose Transmission - Desert Bones

White Rose Transmission - Bewitched and Bewildered

White Rose Transmission - Ashes or the Sparks

White Rose Transmission - World In a Whirlpool

White Rose Transmission - Fingertips

White Rose Transmission - Mother of Mary

The Outsiders - Bonships and Friendfires

Adrian Borland And The Citizens - Community call

White Rose Transmission - Wildest Horse

The Convent - Winning (feat. Adrian Borland)

Spotify PLAYLISTA



Remember: Replacements - La Roux Mix

Malo je novijih izvođača i autora koji mi toliko dižu raspoloženje kao La Roux. La Roux iz Londona, prvenstveno je, sada i jedino, Elly Jackson. Neko vreme tu je bio i producent Ben Langmaid, a naravno tu je i koncertna postava. 

Elly nije neka preterana lepota, ali njena androginost privlači oba pola. Kao recimo Grace Jones. Ispod riđe kose i u malom telu, kuca jedno nestašno srce i krije prava osećanja, jer spoljašnji svet, vara lažnom prisnošću, nekad i odglumljenom okrutnošću. Zapad je siguran, samo ne znamo koliko dugo i za koga? Ma bar sljedećih 100 godina. 

Idoli su joj Bowie i Prince. Ali nema tu pukog imitiranja, ležernost nove generacije bez premca je. Roditelji su se dugo vremena brinuli da njihova mezimica neće da nađe pravu ljubav i tako dalje. Šta je tu tačno po sredi, ne znam, ko još veruje intervjuima? Veze su sve što se broji. I lične i linkovi između publike i muzičara mogu danas lako da se procene i ko dobro plati uštimaju. Guraju im se svakakvi sadržaji u nepca. To smeš da kažeš, to ne. Život profesionalca - ukratko. Ogromno odricanje. Mejnstrima i lomljenje vilice andergraunda.

Kao i u jednom od prethodnih tekstova, vidi se da je kvalitet u prvom planu i jako se i dugotrajno radi da bi trominutna forma dobila konačan oblik, formu. 

Volim taj synth pop. Volim taj zvuk. Ali mogu i bez svega toga. Apsolutna tišina me ne plaši više toliko. Minimalizam i tamo i ovamo. 

La Roux - Gullible Fool

La Roux - Automatic Driver

Boulevards - Too Far

CASISDEAD - Park Assist

La Roux - Feedback

Chromeo - Replacements (feat. La Roux)

La Roux - Discoproof

La Roux - Bulletproof

La Roux - I'm Not Your Toy

La Roux - Reflections Are Protection

La Roux - Uptight Downtown

La Roux - The Feeling

La Roux - 21st Century

La Roux - International Woman of Leisure

La Roux - He Rides

La Roux - Quicksand - Chateau Marmont Remix

Spotify PLAYLISTA 



Remember: Love Can Destroy Everything - The Raveonettes Mix

Skandinavskim bendovima nekako nisu važni medijska pažnja, pa ni sporedne priče, jako su fokusirani na ono što snimaju i objavljuju. Pa i život tamo čini se dosadnim i predvidivim. Kao i svi narodi sa velikom tradicijom, skloniji su malim zadovoljstvima u životu i država im uskraćuje recimo alkohol, jer kad se to nagomilano oslobodi u njima, mogu kao i svi drugi ljudi, lako da izgube ravnotežu. I krenu u ko zna kom pravcu. 

Jezgro The Raveonettes iz Kopenhagena čine Sune Rose Wagner i Sharin Foo. Gitare i šumovi praćeni harmonijama kao i kod TJAMC naravno da podsećaju na davne Everly Brothers i Phila Spectora. Kao i američki Indijanci svesni su da gube bitku pred naletima doseljenika i ovih dana kao da posmatramo s visine priču o osvajanju divljeg zapada iz raznih perspektiva. I vežbanju adaptibilnosti i tolerancije.

The Raveonettes su i pored sve barokne tradicionalnosti bluz i soul predloška, jako moderan sastav. Svoji na svome odaju spomenik pionirima i pružaju im ruku pomirenja, svesni da smo svi pomereni sa svoga izvorišta. Neko davno, neko nedavno, neko i davno i nedavno. Poštuju recimo The Gun Club, oseti se, ali oni to eksploatišu sporije i decentnije. Imali su čast da sviraju i u njujorškom CBGBju, poznaju i daleku Kaliforniju. 

Sve u svemu, teško je proceniti zašto vole i žele da budu tako daleko od vlastitih severnjačkih korena, ali to im, bar po mome sluhu, jako dobro polazi za rukom. I dalje ćemo da kupimo na ulici opuške savezničkih vojnika i crvene armije koji su oslobodili Evropu. Skupu cenu plaćamo i dalje za njihove male i velike nesuglasice. Nekad vole što smo zajedno, a nekad ih to tako nervira. Živi bili pa videli. Sklon'te čaše i bokale...

The Raveonettes - I Wanna Be Adored

The Raveonettes - Love In a Trashcan

The Raveonettes - All I Have To Do Is Dream

The Raveonettes - Recharge & Revolt

The Raveonettes - Will You Love Me Tomorrow

The Raveonettes - Love Can Destroy Everything

The Raveonettes - The Truth About Johnny

The Raveonettes - Love In a Trashcan

The Raveonettes - Dead Sound

The Raveonettes - You Want The Candy

The Raveonettes - Heart of Stone

The Raveonettes - Breaking into Cars

The Raveonettes - Summer Moon

The Raveonettes - Curse the Night

The Raveonettes - Wake Me Up

The Raveonettes - Won't You Leave Me Alone

The Raveonettes - Where Are You Wild Horses

The Raveonettes - Do You Believe Her

The Black Angels - My Tornado

The Raveonettes - Shakin' All Over

Spotify PLAYLISTA